Tervehdyssanat joulukadun avajaisissa

Share |

Lauantai 3.12.2011 - Satu Koskinen


Hyvää iltapäivää karstuset!

Vuosi on mennyt todella nopeasti ja taas on joulu tulossa. Ensilumi antoi jo pikkuisen ennakkoa joulutunnelmasta, mutta ilo oli lyhytaikainen.

Joulunodotus alkaa näkyä jo kaupoissakin. Suklaalavat ovat saapuneet jo aikoja sitten, joulukoristeita on ja ennen kaikkea pikkuväkeä parveilee mielenkiintoisten lelupakkausten vierellä, nenä paketissa kiinni. Osaakohan se pukki tehdä mulle just tommosen jutun? Eletään jänniä aikoja!

Pitäisi olla kiltti ja kunnollinen. Joskus, tosi harvoin tietty, se meinaa olla vaikeaa.

Tämä koskee tietysti myös meitä aikuisia.

Joulukuu on alalla kuin alalla kiireinen kuukausi. Kaikki mahdolliset kokoukset, palaverit, tilaukset ja tehtävät kasaantuvat vuoden loppuun. Työpäivät venyvät ja ennen joulua alkaa akku olla jo tyhjä ja joulumieli on jossain kaukana.  Mutta tämä kuuluu jouluun. Jouluaattoillan rauhallisuus tuntuu mahtavalta tiiviin työrupeaman jälkeen.

Monen mielestä joulussa parasta on yhdessäolo perheen tai kavereiden kanssa. Pienille, ja joillekin isoillekin, lahjat ovat tärkeitä. Jouluun kuuluu omat perinteensä, jotka tekevät joulusta odottamisen arvoisen juhlan.

Joululla on toinenkin puolensa.  Joulu on varsinainen työn juhla.

Joulupukin paja työllistää vuosittain 10000 ihmistä. Tonttujen jouluun käyttämä raha on keskimäärin 465€.

Karstulassa tämän tutkimuksen mukaan puhutaan noin puolentoista miljoonan euron summasta.

Jouluun kuuluu olennaisena osana ruoka - suomalainen, perinteinen ruoka. Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, että juhlapöydän kunkku eli kinkku on yli 90 prosenttisesti kotimainen. Laatikoiden osalta kotimaisuusaste taitaa olla sata.

Kunnan tervehdykseen on perinteisesti tainnut kuulua kehotus käyttää joulunkin alla oman kunnan yrittäjien palveluita ja tuotteita. Niin tänäkin vuonna.

Meillä karstusilla on etuoikeus asua kunnassa, josta löytyy väkimäärään suhteutettuna yllättävän paljon erikoisliikkeitä, siis muitakin liikkeitä, kuin ruokakauppoja.  Reilu vuosi sitten pidetyn ideamyllyn yhteydessä kuntalaiset esittivät paljon toiveita, jotka kohdistuivat nimenomaan yritysten tuote- ja palveluvalikoimaan.

Paras tapa turvata tai jopa parantaa palveluita, tarkoitan tässä nimenomaan yrityselämän palveluita, on käyttää niitä. Kaikkea ei aina heti hyllystä löydy, mutta kysymällä asia saattaa hoitua muutamassa päivässä.

Mieleen tulee kyltti erään karstusen yrittäjän seinällä: Mahdottoman teemme heti, ihmeiden tekeminen kestää vähän aikaa.

Jokainen euro, joka kannetaan kuntamme ulkopuolelle, sinne mistä halvemmalla saadaan, on pois omasta hyvinvoinnistamme.

Kylänraitilla on alkanut tapahtua. Linnunlaulun talon purkaminen on lähtenyt käyntiin. Viimeistään keväällä 2012 tontilla aloitetaan rakennustyöt uuden kiinteistön osalta. Paikalle on tulossa asuinhuoneistoja ja katutasoon liikehuoneistoja.  Kiinteistö tuo paitsi rakentuessaan työtä niin valmistuessaan uutta ilmettä keskustan katukuvaan. Se kertoo myös yrittäjien tahdosta kehittää Karstulaa.

Karstulan kunnan puolesta toivotan teille kaikille rauhallista ja mukavaa joulunodotusta.

Avainsanat: työ, yrittäjyys, joulu