SOTE mallillaan

Share |

Perjantai 23.8.2013 - Satu Koskinen


Jos tämä uudistuksenkaipuu ei muuta ole saanut aikaan, niin me puhumme sotesta.

Emme erittele siis sosiaali- ja terveystoimea, vaan puhumme kokonaisuudesta palveluja, jotka koskettavat meitä kaikkia, jossain elämän vaiheessa.

Asian tiimoilta istuttiin alas männäviikolla Laukaassa ja nostettiin kissa pöydälle.

Mistä on kyse isäntäkunta, eikä kun kuntayhtymämallista ja miten se poikkeaa maakunta-, eikä kun vastuukuntamallista?

Kuka tilaa ja kuka tuottaa palvelut? Entä kenellä on järjestämisvastuu?  Missä palvelut tuotetaan? Meneekö rahoitus mitä kautta kohteeseen? Kuinka turvataan palvelujen saatavuus myös pienissä kunnissa? Miten määritellään lähipalvelut?

Kaksi miestä valjastettiin tiukalla aikataululla luomaan rautalankamalli meille maatiaisille, että saadaan kahden mallin välinen ero vertailuun ja keskusteluun ihan asiatietojen pohjalta.

Jäämme odottelemaan vertailua.

Katsantokantani saattaa olla (ja onkin) kapea. En ole kyseisen alan ammattilainen vaan seuraan asioita kuntapäättäjän vinkkelistä.

Saarikka muodostettiin seutukuntamme kuuden, nykyään viiden, kunnan yhteistuumin pitkän harkinnan tuloksena. Kaikki vaihtoehdot oli mietitty, osa useaan otteeseen ja yhdessä todettiin, että näinhän se on tehtävä. Sosiaalitoimella ja terveydenhuollolla on niin paljon yhteistä toimintaa, esimerkiksi vanhustenhoidon puolella, että kaikki turhat raja-aidat vain vaikeuttavat ja hidastavat mummun ja papan oikeanlaisen ja oikea-aikaisen hoidon saamista. Paljon puhutun hoidon porrastamisen kannalta myös tiedonkulku haluttiin saada toimivaksi. Nyt on porskutettu eteenpäin viitisen vuotta ja tulokset ovat hyviä. Toiminnalla päästiin haluttuun suuntaan yhteistyössä terveydenhuollon ja sosiaalitoimen osalta ja palaute on ollut positiivista.

Muutos kannatti tehdä. Myös taloudellisesti Saarikka on onnistunut kustannusten hillinnässä.

Meilläpäin ollaan omaan malliimme tyytyväisiä. Aina on parannettavaa ja uusia kuntalaisten kannalta parempia ratkaisuja etsitään koko ajan. Niinhän sen pitääkin mennä.

Jos oli Saarikka syntyessään nk. yliaikainen niin toivon, että Keskoseksi ristitty Keski-Suomen oma malli tulee olemaan sellainen, joka parantaa tilannetta nykyisestä ja tarttuu niihin epäkohtiin, joita kuntalaisten saamissa palveluissa on.

Kysymys kuuluu, mitä me haluamme muuttaa?

Nähdään,

Satu

Avainsanat: sote-soppa,