ATK:lla mennään!

Share |

Lauantai 1.3.2014 - Satu Koskinen


 

Ysiluokalla oli oppiaineena ATK. Se tarkoitti ohjelmointikielen opettelemista ja koneeseen nakuttelemista, jolloin lamppu syttyi oikeassa kohdassa. Ei kiinnostanut tippaakaan, joten valitsin konekirjoituksen.

Reilu vuosi sitten olin yhden päivän mukana projektissa, jossa kuvattiin, editoitiin ja kasattiin muutaman minuutin pituinen video lukion kurssina. Kahden hengen tiimi sai aikaiseksi minusta vallan mallikelpoisen videoteoksen. Tämän kyseisen kurssin otsikko oli mediatekniikka.

Näiden kahden esimerkin välillä on aikaa 30 vuotta.

ATK on muuttunut tietotekniikaksi, jossa opitaan konkreettisesti käyttämään tietokonetta niin, että se helpottaa arkielämää ja sillä on helppo luoda jotain uutta, tehdä töitä. Se mahdollistaa yhteydenpidon kavereihin, niihin kaukaisimpiinkin. Ja kaikki tämä helposti ja ihan itse.

Tänään kyse on siis peruspalvelusta, jota tarvitsevat yksityiset ihmiset, yritykset, viranomaiset jne. Ja kuten kaikilla peruspalvelun saroilla tälläkin on omat ongelmansa.

Yhteydet eivät toimi tasaisesti. Kuva ja ääni tulevat tuutista ulos eri aikaan. Kuinka ratkaistaan tietoturva-asiat. Tai mikä pahinta asut alueella, jossa ei parempaakaan toimijaa ole tarjolla, jolloin tieto kulkee nopeudella liian hidas.

Laajakaista kaikille - hankkeessa parasta on se, että nopeat nettiyhteydet saadaan myös ei- kaupallisille alueille, joille kaupalliset toimijat eivät niitä rakenna.

Nopea vilkaisu esimerkiksi maakuntaliiton, K-S sairaanhoitopiirin, verohallinnon tai vaikkapa kuntien strategioihin, visioihin ja tavoitteisiin kertoo, että monen palvelun osalta on suunnitteilla palvelun siirtäminen verkkoon kokonaan. Tekniikan tulee tällöin olla toimintavarmaa.

Minusta Keski-Suomen liiton ja kuntien yhdessä suunnittelemassa valokuituhankkeessa luodaan mahdollisuuksia maakuntaamme tulevaisuutta varten.

Nettipalvelut eivät jatkossakaan tule korvaamaan ihmistä, ystäviä tai sosiaalista elämää, mutta ne tulevat varmasti olemaan suuremmassa roolissa kuin ikinä osaamme tänään kuvitella.

”Karstunen mainostoimisto tuottamassa englantilaisen tavaratalon mainontaa ja vaatekuvastoja Euroopan markkinoille”.  ”Kannonkosken yläasteen seiskaluokkalaiset englannintunnilla yhdessä Ranskalaisen kyläkoulun kanssa”. ”Lähiruokapiirin makumatka Italiaan la klo 14.30 koulukeskuksen keittiöllä.”

Kehityksen jarruttelun sijaan tarvitaan ajatuksia ja uusia ideoita siitä kuinka otamme parhaan hyödyn irti valokuidusta ja tiedonsiirron nopeudesta.

Juu ei.  Vai.  Mitäs jos?

Nähdään,

Satu

Avainsanat: laajakaista