Omenankukkien aikaan

Share |

Maanantai 30.6.2014 klo 10:02 - Satu Koskinen


Valtakunnassa käytiin vaalit, jotka toteutuivat galluppien mukaan. Tulokseen ollaan tyytyväisiä yhtä tai kahta leiriä lukuun ottamatta ja elämä jatkuu taas eteenpäin. Ministerinvaihdoksia tulee, kun osa ykköstykeistä lähtee tekemään politiikkaa suuremmille areenoille. Eduskuntaan nousee uusia kasvoja ja uusia ajatuksia. Jos isänmaa kutsuu, ollaan käytettävissä, joten jonkinlaista kaksoiskierrätystäkin saattaa olla tulossa. Heti mulle kaikki tänne – kuten Lapinlahden linnut lauloivat aikanaan.  Ollaan ykkösiä ja asiat on fantsuja, kliffoja ja mukavia. Siinä sivussa odotamme edelleen täällä ruohonjuuritasolla sote-uudistuksen lakiesitystä lausunnolle. Ja homma hiertää samoista kulmakohdista kuin Saarikkaa perustettaessa aikanaan. Tapetilla ovat jälleen järjestämisvastuu ja tuottaminen. Tästä alueellamme on kokemusta, joten veikata sopii, että lakiesitys antaa odottaa itseään vielä hetken jos toisenkin. Tässä asiassa olen mielelläni väärässä.

Koulujen kesälomat ovat myös alkaneet. Karstulan kyläkuvassa vilisee pieniä ja vielä vähän pienempiä kuntalaisia (ja ulkokuntalaisia myös!) Nuoharin lumoissa. Yrityksissä on erilaisia kesätyttöjä ja – poikia opettelemassa työelämään mukaan. Ysiluokkalaisten ja lukion päättävien osalta kavereita nähdään harvemmin ja osa muuttaa pois niin että kaveriporukka muuttuu kokonaan.

Minkälaiset eväät olemme nuortemme reppuun antaneet maailmalle?

Sen repun jokainen vanhempi haluaa pakata mahdollisimman hyvin. Tärkeimmäksi nousee mielessäni kuitenkin terve maalaisjärki. Sitä kun on riittävästi matkassa pärjää hyvin. Avuksi tarvitaan myös ystävien ja sukulaisten verkosto, joka pitää yhteyttä kysyy kuulumisia ja auttaa tarvittaessa ja mielellään.

Repussa on oltava myös luottamukselle tilaa. ”Sinä pärjäät kyllä ja minä luotan sinuun.”

Ysiluokkalaisilla ei ehkä vielä ole niin selvänä mikä minusta isona tulee, mutta lukion päättävillä ja ammattiopinnoista valmistuvilla saattaa olla selkeä tahto asiasta. Kuunnellaan sitä tahtoa ja kannustetaan kurkottamaan vaikka vähän haasteellisimpiinkin ammatteihin ja työtehtäviin.

Erään kokouksen päätteeksi tässä männä viikolla keskustelimme nuorista ja tulevaisuuden ammateista. Muuan karstunen pitkänlinjan elinkeinovaikuttaja totesi, että nyt valmistuneista ylioppilaista iso osa tulee työskentelemään sellaisissa ammateissa, joiden olemassaoloa emme vielä tänään edes tiedä.

Ollaan siis visionäärejä, suomeksi edelläkävijöitä ja tartutaan niihin uusiin haasteisiin joita eteen tulee vähän ennen muita. Etulyöntiasemasta ei liene kenellekään haittaa.

Yhteiskuntamme elää jatkuvassa muutoksessa, jossa paras tapa selvitä on, ei sopeutua vaan luoda uutta.

Kaikille valmistuneille parhaat onnittelut ja menestystä kaikkiin niihin tulevaisuuden haasteisiin, joita matkanne tuo tiellenne.

Teidän,

Satu Koskinen

Avainsanat: opiskelu, nuoret