Avaussanat Karstulan kunnan 145- vuotis juhlassa

Sunnuntai 30.9.2012 - Satu Koskinen

Karstulan kunta on juhlinut tämän viikon 145- vuotista olemassaoloaan siirtolaisuus- teemalla. Himmelin aulan ovat vallanneet rollupit aiheeseen liittyen. Tiistai-iltana sain olla mukana Siirtolaisuus instituutin luennolla aiheesta Amerikkaan Karstulasta ja maailmalta. Ja kyllähän meiltä paljon Amerikkaan lähdettiinkin. Lähes 4000 karstusta (vähän laskutavasta riippuen) suuntasi kohti uutta mannerta paremman elintason, tasa-arvon tai ihan vaan uuden alun toivossa. Lähtijät olivat pääosin nuoria karstusia.

 Aihe on ajankohtainen edelleenkin. Nuoret lähtevät meiltä maailmalle koulun, työn tai muuten vain uteliaisuuttaan. Osa tulee takaisin, suurempi osa jää maailmalle. Syyt 1800 - 1900 luvun taitteen maastamuuttoon ovat pitkälti samat kuin nykyäänkin.

Karstulan kuntakuvaa tulevat talven aikana värittämään suuret rakennushankkeet. Jäähalli, jonka harjakaisia halliyhtiön tiedon mukaan vietetään jo joulukuun 12 päivä, sekä Linnunlaulun rakennustyömaa, joka lähtee käyntiin lähiaikoina.

Molemmat hankkeet tuovat kuntaamme työtä sekä rakentamisvaiheessa, että valmistuttuaan ja varsinaisen toiminnan käynnistyessä. Mielestäni molemmat hankkeet ovat erinomaisia. Ja molemmat hankkeet ovat kuntamme strategiaakin tukevia. 

Toinen teema, joka tänä juhlavuonna on ajankohtainen kunnassamme, on hyvinvointi. Teema nousi esille oikeastaan jo ideamyllyn tiimoilta, kun kuntalaisaloitteista nousivat selkeästi esille erilaiset harrastamiseen ja ihan tavallisen elämän tukemiseen liittyvät toiveet. Samaan aikaan työryhmä naisia, ja taisi mukana olla muutama mieskin, uurastivat hyvinvointistrategian kimpussa.

Strategia valmistui ja se todettiin erinomaiseksi työvälineeksi, jolla alamme työstää omaan kuntaamme toimintamallia, jolla mm. ennaltaehkäistään syrjäytymistä, puututaan riittävän ajoissa perheiden jaksamiseen ja joka tarjoaa työkalun työikäisen väestön omaehtoiseen omasta kunnosta huolenpitämiseen jo ennen kuin lääkäriä tarvitaan.  Kaikenlaiset kynnykset tulevat tässä toiminnassa olemaan mahdollisimman matalia. Tämän hankkeen tavoitteena on hyvinvoiva karstunen.

Mikäpä muu asia kunnan kannalta olisi tärkeämpää?

Karstula on juhlinut tämän viikon synttäreitään erilaisten kuntalaisille avointen tapahtumien muodossa. Ihmiset ovat tulleet paikalle ja ovat olleet aidosti kiinnostuneita siitä, mitä tapahtui historiassa ja mitä tapahtuu tänään. Toivon, että kun viiden vuoden päästä juhlimme 150-vuotissynttäreitä, olemme edelleenkin paikalla samalla vahvalla kotiseutuhengellä varustettuina ja valmiina tarttumaan niihin haasteisiin, joita tulevaisuus tuo tullessaan.

Karstulassa on pärjätty vaikeinakin aikoina, siis oikeasti vaikeina sota-aikoina, miksi emme pärjäisi myös nyt. Meillä on kaikki edellytykset menestyä kuntana muiden kuntien joukossa. Pidetään siitä porukalla huolta.

Tänään palkitaan kunnan palveluksessa pitkään olleita työntekijöitä. He ovat kaikki palkintonsa ansainneet. Ilman sitä ammattitaitoisten työntekijöiden verkostoa, joka Himmelissä, ja kunnan muissa palvelupisteissä, puurtaa virka-aikaan, ja miten minusta tuntuu, että välillä sen ulkopuolellakin yhteisten asioidemme eteen, emme pärjäisi millään. On tärkeää, että kun suurten ikäluokkien jäädessä ”elakkeelle”, näin karstusittain, pidämme huolen sen hiljaisen tiedon ja taidon siirtymisestä seuraaville sukupolville ja kunnan uusille työntekijöille. Siten kunnan toiminta jatkuisi mahdollisimman sujuvasti eteenpäin.

Näillä muutamilla ajatuksilla haluan toivottaa myös omasta puolestani kaikille teille mukavaa juhlaa 145- vuotiaan Karstulan kunniaksi.

Ihan loppuun lainaan eräästä kuntajuhlasta tältä vaalikaudelta, ala-asteen oppilaiden sloganin:

”Pieni sitkeä Karstula pärjää kyllä!”

 Pidetään nuorten toive korvan takana!

Avainsanat: kotiseutu, hyvinvointi, kunta, työntekijä,