Avaussanat Karstulan kunnan 145- vuotis juhlassa

Sunnuntai 30.9.2012 - Satu Koskinen

Karstulan kunta on juhlinut tämän viikon 145- vuotista olemassaoloaan siirtolaisuus- teemalla. Himmelin aulan ovat vallanneet rollupit aiheeseen liittyen. Tiistai-iltana sain olla mukana Siirtolaisuus instituutin luennolla aiheesta Amerikkaan Karstulasta ja maailmalta. Ja kyllähän meiltä paljon Amerikkaan lähdettiinkin. Lähes 4000 karstusta (vähän laskutavasta riippuen) suuntasi kohti uutta mannerta paremman elintason, tasa-arvon tai ihan vaan uuden alun toivossa. Lähtijät olivat pääosin nuoria karstusia.

 Aihe on ajankohtainen edelleenkin. Nuoret lähtevät meiltä maailmalle koulun, työn tai muuten vain uteliaisuuttaan. Osa tulee takaisin, suurempi osa jää maailmalle. Syyt 1800 - 1900 luvun taitteen maastamuuttoon ovat pitkälti samat kuin nykyäänkin.

Karstulan kuntakuvaa tulevat talven aikana värittämään suuret rakennushankkeet. Jäähalli, jonka harjakaisia halliyhtiön tiedon mukaan vietetään jo joulukuun 12 päivä, sekä Linnunlaulun rakennustyömaa, joka lähtee käyntiin lähiaikoina.

Molemmat hankkeet tuovat kuntaamme työtä sekä rakentamisvaiheessa, että valmistuttuaan ja varsinaisen toiminnan käynnistyessä. Mielestäni molemmat hankkeet ovat erinomaisia. Ja molemmat hankkeet ovat kuntamme strategiaakin tukevia. 

Toinen teema, joka tänä juhlavuonna on ajankohtainen kunnassamme, on hyvinvointi. Teema nousi esille oikeastaan jo ideamyllyn tiimoilta, kun kuntalaisaloitteista nousivat selkeästi esille erilaiset harrastamiseen ja ihan tavallisen elämän tukemiseen liittyvät toiveet. Samaan aikaan työryhmä naisia, ja taisi mukana olla muutama mieskin, uurastivat hyvinvointistrategian kimpussa.

Strategia valmistui ja se todettiin erinomaiseksi työvälineeksi, jolla alamme työstää omaan kuntaamme toimintamallia, jolla mm. ennaltaehkäistään syrjäytymistä, puututaan riittävän ajoissa perheiden jaksamiseen ja joka tarjoaa työkalun työikäisen väestön omaehtoiseen omasta kunnosta huolenpitämiseen jo ennen kuin lääkäriä tarvitaan.  Kaikenlaiset kynnykset tulevat tässä toiminnassa olemaan mahdollisimman matalia. Tämän hankkeen tavoitteena on hyvinvoiva karstunen.

Mikäpä muu asia kunnan kannalta olisi tärkeämpää?

Karstula on juhlinut tämän viikon synttäreitään erilaisten kuntalaisille avointen tapahtumien muodossa. Ihmiset ovat tulleet paikalle ja ovat olleet aidosti kiinnostuneita siitä, mitä tapahtui historiassa ja mitä tapahtuu tänään. Toivon, että kun viiden vuoden päästä juhlimme 150-vuotissynttäreitä, olemme edelleenkin paikalla samalla vahvalla kotiseutuhengellä varustettuina ja valmiina tarttumaan niihin haasteisiin, joita tulevaisuus tuo tullessaan.

Karstulassa on pärjätty vaikeinakin aikoina, siis oikeasti vaikeina sota-aikoina, miksi emme pärjäisi myös nyt. Meillä on kaikki edellytykset menestyä kuntana muiden kuntien joukossa. Pidetään siitä porukalla huolta.

Tänään palkitaan kunnan palveluksessa pitkään olleita työntekijöitä. He ovat kaikki palkintonsa ansainneet. Ilman sitä ammattitaitoisten työntekijöiden verkostoa, joka Himmelissä, ja kunnan muissa palvelupisteissä, puurtaa virka-aikaan, ja miten minusta tuntuu, että välillä sen ulkopuolellakin yhteisten asioidemme eteen, emme pärjäisi millään. On tärkeää, että kun suurten ikäluokkien jäädessä ”elakkeelle”, näin karstusittain, pidämme huolen sen hiljaisen tiedon ja taidon siirtymisestä seuraaville sukupolville ja kunnan uusille työntekijöille. Siten kunnan toiminta jatkuisi mahdollisimman sujuvasti eteenpäin.

Näillä muutamilla ajatuksilla haluan toivottaa myös omasta puolestani kaikille teille mukavaa juhlaa 145- vuotiaan Karstulan kunniaksi.

Ihan loppuun lainaan eräästä kuntajuhlasta tältä vaalikaudelta, ala-asteen oppilaiden sloganin:

”Pieni sitkeä Karstula pärjää kyllä!”

 Pidetään nuorten toive korvan takana!

Avainsanat: kotiseutu, hyvinvointi, kunta, työntekijä,

Avausanat Karstulan kotiseutujuhlassa.

Maanantai 2.7.2012 - Satu Koskinen

Arvoisat Kopekset, hyvä juhlayleisö! 

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen – onneksi! Keleistä huolimatta kesän tapahtumia on taas kovasti kunnassamme tarjolla, muistakaahan osallistua.

Kuntakentän kuohunta jatkuu. Trendinä ovat väestömäärältään ja pinta-alaltaan isot kunnat, joissa palvelut keskitetään. Samoin läänien pääkaupunkien pönkittäminen maaseudun kustannuksella tuntuu olevan keino, jolla Suomi ja peruspalvelut pelastuvat. Jään odottamaan tuloksia.

Käteeni sattui viimeisin Kantri- lehden numero, josssa Karstula oli kahden aukeaman verran esillä. Otsikko kuului: Landella on kivaa, ja kuvassa oli iso joukko 13 -24 vuotiaita nuoria kuvattuna Kirkkovuoren näkötornin juurella. Kuvasta välittyi hyvin ”yläfemmameininki” ja se, että tapahtuma oli onnistunut erinomaisesti.

 Haastattelussa nuoret ottivat kantaa mm. siihen millainen Karstula on.

Täällä on nuorille paljon tekemistä, pienen kunnan etuna pidettiin sitä, että nuoret tuntevat, tai ainakin tietävät toisensa. Koulussa on hyvä yhteishenki ja ”täällä on niin hyvä lukio, että parempaa saa hakea”.

Saivatpa kunnan päättäjätkin positiivista palautetta siitä, että kuuntelevat nuoria.

Haasteellinen vaihe on lukion tai peruskoulun jälkeen kun lähdetään opiskelemaan ja sen jälkeen etsimään töitä. Tie vie usein silloin kotikunnan ulkopuolelle. Ja työpaikan löydyttyä jäädään maailmalle.

Kuntapäättäjänä tässä on kunnan kehittämisen kannalta yksi vahva nurkka, joka vaatii perkaamista - nuorten kotouttaminen maailmalta opiskelujen jälkeen. Haaste on yhteinen, eikä se pelkästään poliittisella päätöksenteolla onnistu.

Nuoristotutkija Jaana Lähteenmäen mukaan positiivinen kuntakuva saa nuoret palaamaan. Hän toteaa myös, että aikuisten pessimismi tarttuu helposti nuoriin. Meillä aikuisilla on siis erinomaisen suuri vastuu siitä, kuinka kotikuntamme kehittyy. Epäkohtien korjaaminen, uusien ideoiden toteuttaminen ja joskus radikaalitkin ratkaisut kuuluvat meille. Samoin kuin se jämäkkä ei, silloin kun sitä tarvitaan.

Lähteenmäki toteaa, että Maaseudulla pitäisi olla sellainen henki, että siellä tehdään asioita, joista asukkaat voivat olla ylpeitä. Mielestäni siinä on hyvä ohjenuora kaikille meille pienissä kunnissa asuville ihmisille.

Ollaan ylpeitä kotikunnastamme ja sen historiasta. Pidetään lippua korkealla ja kerrotaan mitä meille kuuluu. Kehitetään ja etsitään rohkeasti uusia ratkaisuja, joilla kotiseutua viedään eteenpäin. Ja otetaan nuoret vahvasti mukaan tähän työhön.

Karstulan kunnan puolesta toivotan teille kaikille hyvää kotiseutujuhlaa!

Avainsanat: nuoret, kotiseutu