Hei mitä me ootetaan?

Torstai 31.7.2014 - Satu Koskinen

Kesän uutisanti on ollut pääsääntöisesti mollivoittoista – sotaa, siviiliuhreja ja irtisanomisia.

On todettava, että maamme uusi hallitus on kovan haasteen edessä. Molemmat edellä mainitut uutisaiheet vaikuttavat myös maamme talouteen - Sota epäsuorasti ja irtisanomiset suoraan. Sodan aiheuttamat pakotteet eivät kuulemma merkittävästi vaikuta Suomalaisiin yrityksiin. Näin varmasti onkin, ellei satu olemaan juuri siinä yrityksessä, isossa tai pienessä, johon ne pakotteet sitten vaikuttavat. Alihankkijaverkostot ovat myös vaarassa saada osumia. Nähtäväksi jää.

Tartun tällä kertaa tuohon työllisyysaiheeseen. Microsoftin irtisanomiset ja Nokian tulevat irtisanomiset vaikuttavat Ouluun ja oululaisten elämään rajusti. Yli tuhat ihmistä jää vailla työtä.

On alueelle kuin alueelle lottovoitto kun saadaan yritysporukkaan mukaan suuri kansainvälinen toimija, jonka odotetaan paitsi työllistävän niin myös tekevän Suomea ja osaamistamme tunnetuksi maailmalla. On hieno asia, että Suomi kiinnostaa isoja ulkomaisia yrityksiä.

Asian varjopuoli on se, että kun iso kaatuu tai alkaa saneeraamaan puhutaan myös isoilla numeroilla. Isoihin ongelmiin käytetään isoja konsteja. Pienen kansantalouden osalta vaikutukset näkyvät koko maassa. Yhteiskuntavastuusta ei näissä saneerauksissa ole tietoakaan.  ”Nehän ovat niitä isoja kansainvälisiä yrityksiä, jotka tekevät bisnestä siellä, missä se kannattaa. Kun yhdessä paikassa kannatus loppuu, siirrytään seuraavaan. Niin se vaan on.”

Ja näinhän se on.

Suomessa on tällä hetkellä (kesäkuun lopussa) 337 200 työtöntä työnhakijaa. Määrä on kasvanut viime vuodesta 35 500. Alle 25-vuotiaita työnhakijoita on 50 200, joka nuorisotakuusta huolimatta on 5300 nuorta enemmän kuin 2013. Ovatko hyvät kelit ja pitkät kesälomat saaneet tämän asian unohtumaan? Mielestäni tämä on väärin. Työllisyystilanteen parantamiseen – siis ei työttömyyden hoitamiseen, vaan siihen, että ihmiset saavat oikeita töitä – pitää panostaa.

Suomessa on 322 183 yritystä, jotka työllistivät vuonna 2012 1,4 miljoonaa ihmistä. Näistä työllistyneistä 37 % työskenteli suuryrityksissä (yli 250 työntekijää) ja loput mikro tai pk- yrityksissä. Viime vuosikymmenenä uusia työpaikkoja on syntynyt eniten pk-yrityksiin.

Oulun irtisanomisten jälkeen tarjolla on ammattitaitoisia insinöörejä ja ICT- osaajia. Heille töitä löytyisi vaikka heti suomalaisen terveydenhuollon atk-ohjelmien muuttamisessa tähän päivään – toimiviksi ja helpoiksi käyttää. Joka ikisen juhlapuheen viimeistään keskivaiheilla on mainittu Suomessa oleva merkittävä paitsi biotalouden osaaminen niin myös käytettävissä olevat luonnonvarat tämän asian jatkojalostamiseksi. Nämä juhlapuheet pitää toteuttaa!

Vähemmän sanoja ja enemmän tekoja odotetaan nyt Suomen hallitukselta.

Suomessa tarvitaan uusia yrityksiä tätä työttömyyttä vähentämään. Vahva veikkaus on, että suomalaisia pk- yrityksiä nämäkin tulevat olemaan. Panoksia tarvitaan siihen suuntaan!

Nähdään, Satu

Avainsanat: työllisyys, yrittäjyys