Polkuni politiikkaan

Etujärjestötoimintaan "ajauduin" MTK:n toiminnan kautta. Vuosi taisi olla 1990. Karstulassa oli sihteerin vaihto ajankohtainen ja minua tultiin kysymään. Opiskelijalle tuli hieno tilaisuus tutustua maatalouden edunvalvontaan ja päästä tutustumaan viljelijöihin. Lähdin Karstulan MTY:n sihteeriksi. Järjestökoulutus innosti toimintaan mukaan vielä enemmän. Vaikuttamisen kenttä laajeni koko läänin alueelle ja tulipa muutama vuosi käytyä Helsingissä nauta-asioiden merkeissä. Tuottajayhdistyksen sihteerinä toimin 16 vuotta.

Kunnallispoliitiikassa olen ollut mukana vuodesta 1993.

Aloitin Karstulan kunnan maaseututyöryhmässä kiintiönaisena ja hyvä niin. Rohkaistuin ehdokkaaksi, kun olin saanut jo vähän kokemusta kunnallisesta vaikuttamisesta. Seuraavissa vaaleissa menin läpi -viimeisenä listalta ja arvalla. Tällä hetkellä olen 1. varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen Karstulan kunnassa. Olen myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja sitä kautta Monetra Keski-Suomen hallituksen varapuheenjohtaja.

Vaikuttaminen on myös muuta kuin politiikkaa. Olen mukana Karstulan yrittäjät ry:n toiminnassa. Vuoden 2021 alusta puheenjohtajana. Yrittäjyys on itselleni tärkeä asia. Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 1992 lähtien. Mitä kauemmin olen tätä työtä tehnyt, sitä tärkeämmäksi koen kouluttautumisen, itsensä kehittämisen ja uusien toimintatapojen opettelemisen. Jos ei itse kehity ei yrityskään voi menestyä. Lainsäädännön uudet tuulet ja haasteet pitävät myös virkeänä. Ja niitä on syytä seurata.

Suoritin 2020 Kauppakamarin HHJ tutkinnon. Eriomainen koulutuskokonaisuus, joka avasi silmiä johtamiseen ja hallitustyöskentelyyn. Ero julkisen puolen hallitustyöskentelyn ja yksityisen yrityksen hallitustyöskentelyn välillä tuli edelleen selvemmäki. Siinä missä julkista puolta vaivaa - jos näin voi sanoa - tietty hitaus ja kankeus, yrityksissä asioihin tartutaan ripeämmin ja valta vastuu ja päätökset ovat selvemmin määriteltyjä. Tässä se yrittäjyyden suola ja pippuri onkin - yrittäjä vastaa.

Minulta kysyttiin, mitä olen päättäjänä saanut aikaan?

Ihan nuorena päättäjän tuntui hienolta kun saimme silloisen oman ikäluokkani kanssa läpi päätöksen, että myös maatalousyrittäjien lapsilla on oikeus päästä päivähoitoon. Tulkinta oli tuolloin niin, että kun on kotonaan töissä ei tarvitse lapselle hoitopaikkaa. Seuraava hieno saavutus oli kun saimme perustettua Saarikan viiden kunnan alueelle. Ja uusimmista hankkeista Sairaala Novan valmistuminen tuntui erityisen hienolta.

Päätöksiä ei tehdä yksin, eikä juuri koskaan voi sanoa, että minä tein tämän. Vaikuttaminen on yhteistyötä. Eri toimijoiden, eri puolueiden ja eri ikäisten naisten ja miesten yhdessä tekemiä päätöksiä. Silloin kun on luottamusta ja osaamista, asiat menevät eteenpäin hyvällä tuulella ja nopeudella. Tärkein saavutus päättäjänä onkin ollut se, että on saanut tehdä työtä erilaisten ihmisten kanssa. Ja sitä työtä olen valmis tekemään edelleen.

Minä ja Heli joskus Keskustan risteilyllä.